Speculaasjes

Sint en Piet speculaasjes


Zelf gemaakte speculaasjes in de vorm van Sint en Piet ingetekend met glazuur.

Ingrediënten
Voor 20 personen
300 g bloem, gezeefd (+ 1 el om aanrecht mee te bestuiven)
150 g koude boter, in blokjes
150 g bruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
1 zakje prinsessenglazuur (bakproduct, 125 g)
1 zakje gebaksglazuur wit (bakproduct, 125 g)
1 zakje chocoglazuur (bakproduct, 100 g)

Benodigdheden
Bakpapier, huishoudfolie, koekvormpjes (poppetjes)

Bereidingswijze
De bereidingstijd is circa 50 minuten
1. Kneed met koele handen of in de keukenmachine (je kunt hiervoor gewoon het mes in de keukenmachine gebruiken) de bloem, de boter, de basterdsuiker, de speculaaskruiden, 2 eetlepels water en een theelepel zout tot een samenhangend deeg.
2. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
3. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol daarop met een deegroller het deeg uit tot een plak van zo’n centimeter dik.
4. Druk met de koekvormen poppetjes uit het deeg. Snijd nu voor de pieten pietenmutsen uit, voor de sinterklazen mijters en habijten (jurken).
5. Plak ze op de koekmannetjes met wat warm water. Leg de koekmannetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in 10-15 minuten goudbruin.
6. Maak de glazuren zacht volgens de aanwijzingen op de verpakking. Versier de speculaaspoppetjes met het gekleurde glazuur en verander ze in echte sint- en pietspeculaasjes.

Tip
Ook handig zijn gekleurde glazuurstiften (bakproduct).

Bron: KookJij


Geef een reactie