De intocht van Sinterklaas

De intocht

De intocht van Sinterklaas met zijn gevolg is het officiële startsein van zijn “campagne”. Voor de kinderen is dit het sein dat ze vanaf dat moment hun schoen mogen klaarzetten – en als ze “zoet” zijn geweest er ook de volgende ochtend iets in mogen verwachten. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden.

De intocht vindt meestal half november op een zaterdag, ongeveer drie weken voor Sint’s verjaardag plaats. De intocht wordt rechtstreeks uitgezonden op tv. Sinds 1985 maakt Sinterklaas voor zijn landelijke intocht meestal gebruik van de ‘Pakjesboot 12′, in het dagelijks leven het Hydrograaf.

Dergelijke intochten worden in vele Nederlandse plaatsen gehouden. Waar mogelijk komt Sinterklaas meestal per stoomboot aan, elders arriveert de goedheiligman op andere manieren, zoals per trein, per helikopter of per bakfiets.

De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in Venray. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden. Behalve in 1944 werd sindsdien ieder jaar een intocht gehouden. In 1945 stelden de Canadese bevrijders twintig jeeps ter beschikking. Kolonel Gilday wilde een spectaculaire intocht met zestien sinterklazen, maar tegen zijn zin werd het er maar één.

Sinds 1952 is er een landelijke intocht van Sinterklaas die wordt uitgezonden op de nationale televisie. Dit programma wordt jaarlijks midden november uitgezonden op een zaterdagmiddag. De eerste intocht was op 22 november 1952 in Amsterdam. Tot en met 1963 is het elk jaar daar gehouden (met uitzondering van 1960, Rotterdam). Sindsdien wisselen de locaties van de televisieopname jaarlijks. De intocht van 1985 was de eerste in een binnenhaven, voordien waren de intochten standaard in zeehavens gehouden.

Bron: Wikipedia


Geef een reactie