Gevuld speculaas is echt iets wat bij de wintermaanden hoort, hier een heerlijk recept om het zelf te maken.
Ingrediƫnten
300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram harde boter of margarine
200 gram bruine basterdsuiker
16 gram speculaaskruiden
mespuntje zout
1 citroen
1 ei
250 gram amandelspijs
Voor de versiering: gehalveerde amandelen of amandelsnippers
Benodigdheden
mengkom, vershoudfolie, mes, keukenpenseel
Bereidingswijze
De bereidingstijd is circa 60 minuten
1. Zeef het bakmeel in een kom, voeg de boter, suiker, speculaaskruiden en het zout toe.
2. Snij de boter klein met 2 messen en kneed daarna alles snel tot een samenhangende bal. Laat het deeg en dag rusten nadat je het in vershoudfolie hebt gewikkeld.
3. Verdeel het deeg in twee helften en rol beide helften uit tot lappen van 1/2 cm dikte.
4. Maak 250 gram amandelspijs aan met een beetje van het losgeklopt ei, het sap van 1 citroen en naar smaak geraspte citroenschil .
5. Verdeel de aangemaakte amandelspijs over een van de deeglappen (hou ruim 1 cm rand vrij van amandelspijs) en bestrijk het geheel met een beetje losgeklopt ei.
6. Leg de andere deeglap over de amandelspijs en druk deze lichtjes aan.
7. Versier de bovenste lap door hier en daar een gehalveerde amandel (of amandelsnippers) in het deeg te steken. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak de gevulde speculaas in ca. 25 minuten gaar in een oven van ca. 175 graden.
Bron: KookJij